Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Αμφίπολη: Τι μαρτυρούν οι ακέφαλες σφίγγες με τα σπασμένα φτερά

Αμφίπολη: Τι μαρτυρούν οι ακέφαλες σφίγγες με τα σπασμένα φτερά



Με την παγκόσμια -πλέον- αγωνία να κορυφώνεται για το μυστικό που κρύβει ο τάφος που εντοπίστηκε στην Αμφίπολη κάποιοι αρχαιολόγοι σπεύδουν να δηλώσουν πως κατά πάσα πιθανότητα θα είναι συλημένος από τυμβωρύχους, ενδεχομένως κατά τα ρωμαϊκά χρόνια.

Σε περίπου 20 μέρες οι αρχαιολόγοι θα φτάσουν στο επίπεδο του δαπέδου και θα ξέρουν αν έχει συληφθεί ο τάφος. Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι περισσότεροι θεωρούν πως έχουν συληθεί από τυμβωρύχους των ρωμαϊκών χρόνων. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν οι ακέφαλες Σφίγγες με τα σπασμένα φτερά που τον φυλάνε.

Τι μπορεί να έχει διασώσει τον τάφο; Η πιθανότητα να κατέρρευσε η οροφή πριν μπουν τυμβωρύχοι. Στην περίπτωση αυτή το έργο των αρχαιολόγων θα είναι μακρύ και δύσκολο όμως θα έχουν μπροστά τους ανέγγιχτα τα πραγματικά ευρήματα.

Με ειδικά σκέπαστρα καλύφθηκε η είσοδος της ταφικής περιβόλου στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, προστατεύοντας τις Σφίγγες αλλά και τους αρχαιολόγους από την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και τα περίεργα βλέμματα επισκεπτών, που ακόμη και με ειδικούς τηλεσκοπικούς φακούς προσπαθούν να δουν τα σπάνια ευρήματα.

Οι αρχαιολόγοι, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, συνεχίζουν να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς και προχωρούν εκατοστό εκατοστό, απομακρύνοντας επιμελώς τους χωμάτινους όγκους που περιβάλλουν τα ευρήματα τους.

Στη Μεσολακιά συρρέουν ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες -κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα- που θέλουν να πλησιάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στο σημείο της ανασκαφής.

Ωστόσο, γύρω από την ανασκαφή υπάρχει αστυνομική δύναμη -η οποία έχει, μάλιστα, ενισχυθεί- που ανακόπτει αυτόν τον παρορμητισμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου