Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ιταλικές εκλογές-«Μούδιασε» η Ευρώπη


Ιταλικές εκλογές-«Μούδιασε» η Ευρώπη

Πρώτη καταχώρηση: 26/02/2013 - 10:34
Τελευταία δημοσίευση: 10:34Διεθνή
Ιταλικές εκλογές-«Μούδιασε» η Ευρώπη
Ιταλικές εκλογές-«Μούδιασε» η Ευρώπη


Η Ευρώπη «μούδιασε», μολονότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία δεν ήταν… κεραυνός εν αιθρία. Και αυτό γιατί οι δημοσκοπήσεις δεν απέκλειαν τίποτε.
Στο Βερολίνο κυριαρχούσε ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς θεωρήθηκε ότι το διακύβευμα των ιταλικών εκλογών για την ίδια την Ιταλία και κυρίως την ευρωζώνη ήταν τόσο μεγάλο που το εκλογικό σώμα θα στήριζε τον σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης που θα προωθούσε τις μεταρρυθμίσεις που εγκαινίασε ο Μόντι.
«Στο κενό έπεσαν οι προειδοποιήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ», σχολιάζει ο αναλυτής του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων Κρίστοφ Ζάτορ, υπονοώντας φυσικά τις γερμανικές προειδοποιήσεις για την επιστροφή του Μπερλουσκόνι στην εξουσία.
Δύο ήταν τα σενάρια που προκαλούσαν ανησυχία στο Βερολίνο. Το ένα ήταν το ενδεχόμενο ακυβερνησίας στην Ιταλία, σε περίπτωση που δεν προκύψει καμία δυνατότητα σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης σε μια περίοδο όπου πληθαίνουν οι ενδείξεις επιστροφής της ευρωκρίσης.
Το άλλο ήταν η επιστροφή του Μπερλουσκόνι, που σύμφωνα με τους αναλυτές θα τρομοκρατούσε ακόμη περισσότερο τις αγορές. Και τα δύο έγιναν.
Όπως γράφει η Hessische Allgemeine, «είναι πολύ πιθανό οι ευρωφοβικοί λαϊκιστές του Μπερλουσκόνι και του Γκρίλο με τη βοήθεια της γερουσίας, να ακυρώσουν οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια».
Και η Münchener Merkur θα συμπληρώσει:
«Τρελάθηκαν οι Ιταλοί. Περίπου το 50% των πολιτών εμπιστεύθηκε την πολύτιμή ψήφο του σε δύο πολιτικούς λαοπλάνους φορτωμένους με καταστροφικό δυναμικό». «Μια κακή ημέρα για τις προσπάθειες διάσωσης του ευρώ», σχολίασε τέλος γερμανός αξιωματούχος υπό το κράτος της ανωνυμίας.




Πηγή: Deutsche Welle


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου