Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013


Aντε...και στα δικά μας

Η λιτότητα «γκρέμισε» τη κυβέρνηση στη Βουλγαρία
Την παραίτησή της κυβέρνησής του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ μετά τις διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα για τα μέτρα λιτότητας.
Είχε προηγηθεί η παραίτηση του αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ, έπειτα από αίτημα του βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος σήμερα ανακοίνωσε ότι παραιτούνται όλα τα μέλη της κυβέρνησής του.
«Δεν μπορώ να συμμετέχω σε μια κυβέρνηση υπό την οποία η αστυνομία δέρνει τους πολίτες», δήλωσε ο Μπορίσοφ στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο.
Χθες Τρίτη, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανάγκασε σε «παραίτηση» τον Ντιάνκοφ, απειλώντας παράλληλα με κυρώσεις τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ, θα προτείνει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να ακυρωθούν οι αυξήσεις 13% που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο του 2012. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η τιμή του ρεύματος μπορεί να μειωθεί 8%», ανέφερε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ επισήμανε, από την πλευρά του, πως «οι διαδηλώσεις είχαν σαν αφορμή την αύξηση της τιμής του ρεύματος, όμως οι ρίζες τους είναι βαθύτερες».

«Γινόμαστε μάρτυρες του πώς το ψυγείο ακύρωσε την τηλεόραση», σχολίασε την Τρίτη ο πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής, Αρμάν Μπαμίκιαν, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η τηλεόραση βομβαρδίζει καθημερινά τους πολίτες με τα μακροοικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που το βιοτικό επίπεδο είναι χαμηλό και το ψυγείο άδειο.

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα δυναμικές κινητοποιήσεις με αίτημα είτε την επανεθνικοποίηση των εταιριών διανομής ενέργειας είτε την παραίτηση της βουλγαρικής κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές έκαψαν λογαριασμούς ρεύματος και επιτέθηκαν σε γραφεία των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος σε πέντε πόλεις.

«Δεν το αντέχουμε πλέον», δήλωσε μια διαδηλώτρια. «Η σύνταξή μου είναι στα 155 λέβα (110 δολάρια) και ο λογαριασμός μου το Δεκέμβριο ήταν στα 175 λέβα. Τι πρέπει να κάνω;». 
                                                                 Διαβάστε περισσότερα »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου