Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ...

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ...

Η λέξη «Ηγέτης»

..................... προέρχεται από το ρήμα ηγούμαι, το οποίο σημαίνει προπορεύομαι, προηγούμαι, οδηγώ. Για αυτό και ο ηγέτης είναι ο οδηγός, ο αρχηγός που δείχνει το σωστό δρόμο. Τα τελευταία χρόνια, μία από τις ....
σημαντικότερες συνεισφορές της ψυχολογίας ήταν ότι προσδιόρισε τα βασικότερα γνωρίσματα αναγνωρισμένων ηγετών. Ο ολοένα εντονότερος ρυθμός με τον οποίο επέρχονται οι αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη νέα αυτή εστίαση στις ηγετικές ικανότητες. Όχι μόνο προβλέπουν υποδειγματικές αλλαγές στην κοινωνία, αλλά και έχουν απόλυτη συναίσθηση της ηθικής και προσπαθούν σκληρά για την ακεραιότητα της πατρίδας τους.

Οι Ηγέτες κρατών πρέπει να είναι ξεχωριστοί χαρακτήρες από πολλές απόψεις. Τα επιμέρους χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λήψη των σωστών αποφάσεων. Πιο κάτω είναι μερικά χαρακτηριστικά και γνωρίσματα που πρέπει να διακατέχουν τους σύγχρονους ηγέτες.

. Συναισθηματική νοημοσύνη και σταθερότητα. Οι μεγάλοι ηγέτες πρέπει να κτίζουν μια βαθειά συναισθηματική σχέση με τους πολίτες που αποκαλείται «θετικός συντονισμός». Οι ικανοί ηγέτες πρέπει να υπομένουν το άγχος και την απογοήτευση. Γενικά, πρέπει να είναι ισορροπημένοι και ψυχολογικά ώριμοι σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε προκύψει.

. Επιθετικότητα, Γενναιότητα και Κυριαρχία. Οι ηγέτες πρέπει να είναι συχνά επιθετικοί, ανταγωνιστικοί και αποφασιστικοί και απολαμβάνουν τις προκλήσεις που τους φέρνουν αντιμέτωπους με εμπόδια τα οποία πρέπει να υπερβούν.

. Ενθουσιασμός, Πρωτοβουλία, Πρωτοτυπία. Οι ηγέτες είναι συνήθως δραστήριοι, εκφραστικοί και δυναμικοί. Είναι συχνά πολύ αισιόδοξοι και δεκτικοί στις αλλαγές. Γενικά, βρίσκονται σε εγρήγορση, κινούνται με ταχύτητα και τείνουν να μην έχουν αναστολές.

. Αυτοπειθαρχία και Ευσυνειδησία. Οι ηγέτες διακατέχονται συχνά από μια αίσθηση καθήκοντος και τείνουν να 'ναι πολύ απαιτητικοί από τον εαυτό τους. Συνήθως, έχουν πολύ υψηλά πρότυπα και νιώθουν την εσωτερική ανάγκη να προσπαθήσουν όσο μπορούν. Επίσης, επιζητάνε την τάξη και την οργάνωση και τείνουν να 'ναι πολύ αυτοπειθαρχημένοι.

. Κοινωνική τόλμη. Οι ηγέτες τείνουν να είναι αυθόρμητα ριψοκίνδυνοι. Πρέπει να ανταποκρίνονται συνήθως στις ανάγκες των άλλων και τείνουν να αναπτύσσουν μεγάλες συναισθηματικές αντοχές.

. Κριτική και Πειθαρχημένη σκέψη. Οι ικανοί ηγέτες είναι πρακτικοί και λογικοί. Τείνουν να μην παρασύρονται σε συναισθηματικές δεσμεύσεις και δέχονται εύκολα την κριτική. Αντέχουν τις κακουχίες και γενικά, είναι πολύ ισορροπημένοι.

. Αυτοπεποίθηση και Ευελιξία. Η αυτοπεποίθηση και η ευελιξία είναι κοινά χαρακτηριστικά των ηγετών. Πρέπει να είναι σε γενικά πλαίσια σίγουροι για τον εαυτό τους και δεν επηρεάζονται από προηγούμενα σφάλματα ή αποτυχίες τους.

. Αξιοπιστία και Ορμητικότητα. Οι ηγέτες είναι συγκρατημένοι και πολύ ακριβείς στις κοινωνικές συναναστροφές τους. Σε γενικά πλαίσια, διαφυλάσσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την αξιοπιστία και την υπόληψή τους και, συνεπώς, τείνουν να είναι κοινωνικά συνειδητοποιημένοι και συνετοί, προνοητικοί και επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή κατά τη λήψη αποφάσεων ή τον καθορισμό συγκεκριμένων ενεργειών.

. Προσαρμοστικότητα και Διορατικότητα. Σήμερα που οι αλλαγές επέρχονται ραγδαία και στην κυριολεξία κατακλυζόμαστε από πληροφορίες, δεν είμαστε σε θέση να "γνωρίζουμε" τα πάντα. Για την ακρίβεια, όλο και περισσότεροι ηγέτες μαθαίνουν την αξία του να χρησιμοποιούν τη διαίσθησή τους και να εμπιστεύονται τις ικανότητές τους όταν λαμβάνουν αποφάσεις.

. Συνεργασία, Δικτύωση, Οργάνωση και Ομαδικό πνεύμα. Οι ηγέτες του σήμερα δίνουν μεγάλη έμφαση στην ομαδική εργασία τη συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα. Προβλέπουν στη σύναψη συνασπισμών σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο.

. Έμπνευση και Χάρισμα. Συχνά, θεωρούμε ότι οι ηγέτες είναι μοναδικές προσωπικότητες. Το χάρισμα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο να διαμορφωθεί αυτή η αντίληψη. Οι χαρισματικοί ηγέτες εμπνέουν έντονα συναισθήματα στους πολίτες τους οριοθετώντας ένα όραμα το οποίο τους ενώνει και τους αιχμαλωτίζει.

. Φιλοπατρία και Έρωτας προς τη γη των προγόνων του. Ο Ηγέτης πρέπει να είναι προσηλωμένος προς τα Ελληννικά Ιδεώδη και να εγγυάται την διαχρονική συνέχιση της πορεία του έθνους του στη γη των πατέρων μας. Να διασφαλίσει την ιστορική πορεία του Έθνους στα βάθη των αιώνων και τη διαιώνιση του ελληνικού στοιχείου και πνεύματος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ.
Μ.Sc.-M.B.A.


http://politikologia1.blogspot.gr/    Διαβάστε περισσότερα »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου