Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Πολίτες! (κείμενο για συζήτηση)

Πολίτες,
Υπάρχουν πιο ικανοί να κυβερνήσουν τους εαυτούς μας απ τον Άδωνι, τον Κυριάκο και τον Αντώνη. ΕΜΕΙΣ!...
Την 1η Γενάρη 2014, στις 5 μμ,
όλοι στην Κεντρική Πλατεία.

Μπορούμε ν αποφασίσουμε να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Δεν έχει ξαναγίνει στον κόσμο όλο και ποτέ στην οικουμένη. Ένας λαός, εδώ στην Ελλάδα, αυτοοργανώνεται, με πρωτοβουλία του και αποφασίζει για τις τύχες του.

Είμαστε καλύτεροι απ τον Άδωνι, τον Κυριάκο και τον Αντώνη. ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ! Όταν είμαστε ενεργοί, ενωμένοι και αποφασισμένοι. Τότε η μεγαλύτερη δύναμη των ΜΑΤ στον κόσμο δεν μπορεί να κάνει ΤΙΠΟΤΕ. Σήμερα υπάρχουν τα μέσα για να ενεργήσουμε ενωμένοι και συντονισμένοι. Ας τα εκμεταλλευτούμε. Έχουμε και την εμπειρία απ τις πλατείες. Τώρα θα κάνουμε εκείνα που δεν κάναμε την προηγούμενη φορά. Τώρα ξέρουμε.

Δεν χρειάζεστε την παρουσία και την καθοδήγηση κανενός. Οι κεφαλές και οι οδηγοί σας υπάρχουν μεταξύ σας. Αυτός ο λαός έχει ικανότητες. Πρέπει να τις δείξει. Δεν χρειαζόμαστε τον Άδωνι, τον Κυριάκο και τον Αντώνη. Δεν χρειαζόμαστε τους διασπαστές.

Έφτασε η ώρα. Διαδώστε αυτό το κείμενο, να φτάσει παντού. Όχι μόνο ηλεκτρονικά. Αναπαράγετέ το και μοιράστε το πόρτα-πόρτα. Εγώ στη Λάρισα. Ο καθένας στην πόλη του.

Όλοι στις κεντρικές πλατείες μας την 1η Γενάρη 2014, στις 5 μμ. Συζητάμε, αποφασίζουμε, οργανωνόμαστε. Ερχόμαστε σαν ΠΟΛΙΤΕΣ (τίποτε άλλο).

Όσοι διστάζουν, δεν τόχουν ξανακάνει, τους φαίνεται αδύνατο, ας δοκιμάσουν για μια φορά στη ζωή τους να γίνουν ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, έστω για μια παρουσία στην κεντρική πλατεία μαζί με τους συμπολίτες τους. Εκεί θα καταλάβουν το γιατί. Θα είναι η πρώτη κοινωνική εργάσιμη αργία στον κόσμο. Ένας λαός που σκέφτεται-συσκέπτεται και εργάζεται για τον εαυτό του! [Ο Άδωνις, ο Κυριάκος και ο Αντώνης ας συνεχίσουν να εργάζονται για τους δανειστές. Ο καθένας στο πόστο του…].

Γιώργος Παπανικολάου
Πολίτης.                                       
Διαβάστε περισσότερα »

Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2013

Υπερψηφίστηκε με 153 "ναι" χωρίς εκπλήξεις ο προϋπολογισμός του 2014

Ολοκληρώθηκε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής η διαδικασία της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2014 με ονομαστική ψηφοφορία...

Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών, αλλά και ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι επικεφαλής της τρόικας δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά του Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, αλλά τον Ιανουάριο...

Αυτήν την ώρα γίνεται η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων. Από τη διαδικασία προκύπτει ότι ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε με 153 ψήφους, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Απών ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν στην Αθήνα οι τεχνικές συζητήσεις. «Περιμένουμε επιστροφή πλήρους ομάδας διαπραγμάτευσης στην Αθήνα τον Ιανουάριο» είπε ο εκπρόσωπος, «αφού οι [ελληνικές] αρχές θα έχουν κάνει περαιτέρω πρόοδο, με στόχο τη συμφωνία».

 Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. «Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, αλλά θα τα καταφέρουμε» είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

 Την ώρα που γινόταν οι ανακοινώσεις του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, κορυφωνόταν στη Βουλή η «μάχη» για τον προϋπολογισμό, με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και μία ιδιαίτερα σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

 Η ψήφιση του προϋπολογισμού θα αποτελέσει «ιστορικό ορόσημο της χρεοκοπίας του λαϊκισμού σας» δήλωσε, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο Αντώνης Σαμαράς. «Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η χώρα μας δεν θα χρειαστεί δανεικά» είπε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης και αποκλιμάκωσης της ανεργίας.

 Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η «η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση», ότι «το μνημόνιο κατέστρεψε την Ελλάδα και θα μείνει στην ιστορία ως τραγωδία», ενώ στηλίτευσε την κυβέρνηση έγοντας ότι «αντί να κάνετε ένα απολογισμό, έρχεστε εδώ ως επιτυχημένοι και σωτήρες». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τους πλειστηριαμσούς «Δούρειο Ίππο για να αλλάξει χέρια η χώρα» και κάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές να ψηφίσουν την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

 Ο προϋπολογισμός του 2014 είναι ο προϋπολογισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος, της μείωσης του ελλείμματος, ο προϋπολογισμός της επιστροφής σε θετικά πρόσημα και η βάση της επανεκκίνησης της οικονομίας με θεμελίωση της βιωσιμότητας του χρέους, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγόρησε ότι θέλει «επιστροφή στην Ελλάδα του προχθές» και φοβάται «μην φύγει το Μνημόνιο, ο λόγος ύπαρξής του».

 Λέγοντας πως η δημοσιονομική εξισορρόπηση γίνεται με πολύ επώδυνο τρόπο, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ανέφερε πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής απέτυχε να βγάλει την χώρα από την κρίση, δηλώνοντας πως η ΔΗΜΑΡ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό. Επίσης κατηγόρησε και την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, και κάλεσε να αντικρουστούν οι πιέσεις της τρόικας για μέτρα που πλήττουν την ανάπτυξη.

 «Η καταψήφιση του προϋπολογισμού είναι πράξη εθνικής ευθύνης. Δεν είναι αποστασία» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατά τη ζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014, καλώντας τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

 Στην οξύτατη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε η Αλέκα Παπαρήγα κατά την ομιλία της στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν μετατρέψει το λαό σε κομπάρσο εν όψει της κάλπης. Είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ οι αποφάσεις θα παίρνονται από τα μονοπώλια και την ΕΕ, είπε η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ.

Με πληροφορίες από Newsroom ΔΟΛ      Διαβάστε περισσότερα »

Όσα έχει μάθει όλος ο κόσμος για το ευ ζην από την ελληνική (φιλο)σοφία

Αν υποθέσουμε πως η κάθε χώρα έχει ένα θετικό στοιχείο που να την χαρακτηρίζει και να την διαχωρίζει από τις υπόλοιπες, τότε σίγουρα η Ελλάδα "παίζει" την τέχνη του ευ ζην στα δάχτυλα.
Γιατί αν μη τι άλλο, οι Έλληνες, (είτε αυτοί που γεννήθηκαν εδώ, είτε αυτοί που απλά νιώθουν Έλληνες)...
γνωρίζουν από αρχαιοτάτων χρόνων όλα τα συστατικά της ευτυχίας, της καλοπέρασης και της καλής ζωής. Με λίγα λόγια την έννοια της ευδαιμονίας.

Η αμερικανική ιστοσελίδα huffingtonpost, έμπλεξε αριστοτεχνικά αξίες από την αρχαιότητα και αλλά και πιο σύγχρονες συνήθειες, καταλήγοντας σε 11 μυστικά που καθιστούν τους Έλληνες ειδήμονες της καλής ζωής.

Η μεσογειακή διατροφή

Μια διατροφή που στηρίζεται στα υγιή λίπη, τα λαχανικά, τις ελιές, τα ψάρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το κόκκινο κρασί, δεν θα μπορούσε να μην συμβάλλει και στην καλή κατάσταση της υγείας μας. Αρκεί να σκεφτούμε ότι η τελευταία παγκόσμια έρευνα που έγινε πάνω σε 1,5 εκατ. υγιείς ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι ακουλουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν μικρότερα ποσοστά στον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή από καρκίνο και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Αlzheimer. Πρώτο win.



Οι μεσημεριανοί ύπνοι

Κανείς δεν εκτιμάει την αξία του μεσημεριανού ύπνου περισσότερο από τους Έλληνες."Ο ύπνος είναι μια αντίδραση, μια προσαρμογή στο θερμό κλίμα", λέει ο Δημήτριος Τριχόπουλος, ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, "Η Siesta είναι μια πολύ ευχάριστη συνήθεια. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό διπλασιάζει την ημέρα. Επειδή αρχίζεις ξανά στις 5 η ώρα και μπορείς να αντέξεις μέχρι τις 11 ή 12:00 που δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο στη χώρα μας". Επιβεβαιώνουμε.

Εκτιμάμε μια καλή βόλτα

Αυτά τα καφεδάκια με την παρέα, οι ατελείωτες περαντζάδες δίπλα στη θάλασσα και οι καθιερωμένες βραδιές διασκέδασης μέχρι πρωίας, είναι μεν συνήθεια πολλών λαών, αλλά η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα, είναι πια τρόπος ζωής.




Ψάχνουμε την απάντηση σε "μεγάλα" ερωτήματα

Ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Πλωτίνος, ο Επίκουρος και ο Επίκτητος έψαχναν τις απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα. Πώς μπορούμε να ζήσουμε μια καλή ζωή; Τι είναι η ηθική και το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους άλλους; Πράγματι, η ελληνική φιλοσοφική παράδοση είναι μία από τις παλαιότερες και, αναμφισβήτητα, η πλουσιότερη στον κόσμο. Και μπορεί οι ερωτήσεις των φιλοσόφων να έχουν πάρει τη σημερινή τους μορφή, όμως οφείλουμε την "εξέτασή" τους στους προγενέστερους μας.

Έχουμε βρει το μυστικό της μακροζωίας...
...κι αν όχι εμείς οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων, τουλάχιστον το έχουν βρει οι Ικαριώτες και τους χαιρόμαστε (και γενναιοδωρία συναισθημάτων να σημειωθεί παρακαλώ). Οι άνδρες είναι σχεδόν τέσσερις φορές πιο πιθανό να φθάσουν την ηλικία των 90 από τους Αμερικανούς άνδρες και συχνά με καλύτερη υγεία, σύμφωνα με ένα άρθρο των New York Times το 2012 με τίτλο "Το νησί όπου οι άνθρωποι ξεχνάνε να πεθάνουν". Τα μυστικά τους; ​Πάντα φρέσκα και αγνά υλικά, υγιεινή μεσογειακή διατροφή, πολύς ελεύθερος χρόνος, ισχυρές οικογένειες και κοινότητες και άφθονος ύπνος.



Πάντα υπάρχει χρόνος για χαλάρωση

Οι Ικαριώτες κρύβονται πίσω από ένα ακόμη ελληνικό μυστικό, αυτό της χαλάρωσης. "Έχετε παρατηρήσει ότι κανείς δεν φοράει ρολόι εδώ;" λέει ένας κάτοικος της Ικαρίας στην huffingtonpost. Εκτός από τους Ικαριώτες όμως, οι Έλληνες φημίζονται για την αδυναμία τους στην χαλάρωση, ακόμη κι αν έχει προηγηθεί μια μέρα γεμάτη ένταση και άγχος.

Αφηγούμαστε ιστορίες

Από την ελληνική μυθολογία μέχρι και τα κλασικά παραμύθια των θεών, των θνητών και των αγαπημένων μας κινουμένων σχεδίων, έχουμε βρει τον τρόπο να μαθαίνουμε στα παιδιά μας την κλασική σοφία και τις ηθικές αξίες. Παραδοσιακά, μέσα από τις ιστορίες – που οι εγκέφαλοί μας χρησιμοποιούν για να δώσουν στη ζωή μας δομή και νόημα – κατανοούμε τον κόσμο.

Βρισκόμαστε μαζί για να απολαύσουμε καλό φαγητό
Κανένα γεύμα δεν έχει την ίδια αξία, όταν σερβίρεται από τα χεράκια των αγαπημένων μας προσώπων. Αυτό το Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι -με την σπανακόπιτα της μαμάς και τα γεμιστά της γιαγιάς και όλα τα σπιτικά καλούδια που μυρίζουν οικειότητα, ζεστασιά και αγάπη από χιλιόμετρα, έχει γράψει ιστορία.

Περνάμε πολύ χρόνο εκτός σπιτιού

Ζεστός ήλιος, πανέμορφες παραλίες και νησιά, σπάνια φύση και άπλετη όρεξη να τα δούμε (και να τα ζήσουμε) όλα: Γιατί να κάτσουμε σπίτι;



Παίρνουμε τη φιλοξενία και τη γενναιοδωρία πολύ σοβαρά

Όχι να το παινευτούμε, αλλά είμαστε φιλόξενος και γενναιόδωρος λαός , τουλάχιστον στην πλειοψηφία μας και συγκριτικά με άλλους. Το υποστηρίζει η huffington post και δεν έχουμε λόγο να φέρουμε αντίρρηση. Εξάλλου, το ξέρουμε από πρώτο χέρι: αρκεί να σκεφτούμε το πώς μας υποδέχονται οι κάτοικοι ακόμα και του πιο μικρού ελληνικού χωριού αυτής της χώρας και το πόση ζεστασιά και υποστήριξη μπορούμε να βρούμε στην οικογένεια και στα πρόσωπα που μας αγαπούν. Οι ξένοι υμνούν την φιλοξενία μας και τον πρώτο διδάξαντά της, Οδυσσέα, κι εμείς δεν έχουμε παρά να τους ευχαριστήσουμε.



Ξέρουμε πού να βρούμε την ευτυχία

Το τελευταίο, όπως και πολλά από τα παραπάνω, δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε 100%. Όμως σίγουρα, έχουμε μάθει να το προσπαθούμε.

cosmo.gr                  Διαβάστε περισσότερα »

Τσάι για κάθε είδους πάθηση: Δες πιο ταιριάζει στην περίπτωσή σου

Πολύτιμο φάρμακο,ευεργετικό για την υγεία και το σώμα,διεγερτικό,ανακουφίζει από τον πόνο,κάνει το κρύο υποφερτό. Αυτές είναι μερικές από τις θαυματουργές επιδράσεις που έχει ένα φλιτζάνι τσάι. Πώς μπορούμε επομένως να στερήσουμε ένα τέτοιο δώρο από...
τον οργανισμό μας ειδικά όταν υπάρχει ένα είδος που μας ταιριάζει απόλυτα σε κάθε περίσταση;

Μαύρο τσάι για αφύπνιση

Το μαύρο τσάι είναι σαν ένας ελαφρύς καφές και ενδείκνυται σε όσους θέλουν να κόψουν τον καφέ, αλλά να συνεχίσουν παράλληλα, στον δρόμο της καφεΐνης. Η έντονη γεύση του θα αναζωογονήσει τις αισθήσεις σας και θα βάλει το μυαλό σας σε λειτουργία για το υπόλοιπο της ημέρας.

Λευκό τσάι για ευεξία

Το λευκό τσάι έχει τη χαμηλότερη ποσότητα καφεΐνης και περιέχει τις περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες. Καθώς είναι το λιγότερο επεξεργασμένο τσάι σε σύγκριση με άλλα είδη, έχει μια ελαφριά και απαλή γεύση που μπορεί να σας αναζωογονήσει και να σας δώσει την απαραίτητη φρεσκάδα που χρειάζεστε.

Πράσινο τσάι ενάντια στο άγχος

Το πράσινο τσάι έχει ένα φυσικό άρωμα, που θυμίζει ελαφρώς το άρωμα που έχει το γρασίδι και βοηθάει σημαντικά στην ανακούφιση από το άγχος. Έπειτα, δεν είναι φορτωμένο με πολλή καφεΐνη όσο το μαύρο τσάι και δεν θα τσιτώσει τα νεύρα σας.

Ινδικό τσάι για δημιουργική έμπνευση

Το ινδικό τσάι είναι μια πολύπλευρη παλέτα γεύσεων, φορτωμένη με μπόλικα μπαχαρικά και γευστικές αποχρώσεις. Είτε θέλετε να το πιείτε σκέτο, είτε με γάλα και μέλι, φροντίστε να τοποθετήσετε αυτό το ρόφημα ψηλά στη λίστα των προτιμήσεών σας, όσοι έχετε δημιουργικές ασχολίες ή χρειάζεστε έμπνευση.

Τσάι με γεύση φρούτων για το κρυολόγημα

Τσάι με πορτοκάλι, με λεμόνι, με βατόμουρο ή με ό,τι άλλο φρούτο επιθυμείτε από μια ατέλειωτη λίστα, είναι οι επιλογές σας σε περίπτωση κρυολογήματος. Πιείτε φρουτώδες τσάι για τον πονόλαιμο, για πόνους στο σώμα και γενικά όταν δε νιώθετε και τόσο καλά.

Παγωμένο τσάι Oolong ή τσάι από κριθάρι για να ξεδιψάσετε

Μπορείτε να τα βρείτε κυρίως στα ασιατικά σούπερ μάρκετ, αλλά σε κάθε περίπτωση ένα παγωμένο μπουκάλι από αυτά τα είδη τσαγιού, μαζί με λίγο πάγο, είναι ο ιδανικός τρόπος για να ικανοποιήσετε τη δίψα σας μια ιδιαίτερα ζεστή μέρα.


ΠΗΓΗ: ygeianews.gr               Διαβάστε περισσότερα »

Τα οφέλη της κολοκύθας στην υγεία μας

Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Είτε πρόκειται για τη σάρκα ή τους σπόρους της, η κολοκύθα, το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας...
Αποτελεί τον πρωταγωνιστή του Halloween που γιορτάζεται σε πολλές χώρες, αλλά και νοστιμότατο υλικό για πίτες, σούπες και άλλες συνταγές. Η κολοκύθα όμως, το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό, είναι επίσης μια υγιεινή τροφή που προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.


Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Είτε πρόκειται για τη σάρκα ή τους σπόρους της, η κολοκύθα μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.



Η διατροφική σύνθεση της κολοκύθας

Υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή: Οι κολοκύθες οφείλουν το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα τους στο υψηλό ποσοστό καροτενοειδών που περιέχουν. Τα καροτενοειδή αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και να βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων. Επίσης, οι κολοκύθες είναι πλούσιες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν τα μάτια από τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν το σχηματισμό καταρράκτη και την εκφύλιση των ιστών των ματιών.

Πρωτεΐνη: Οι κολοκυθόσποροι είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών. 28 γρ. σπόροι κολοκύθας περιέχουν περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Το έλαιό τους έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοστερόλες ή φυτικά λιπαρά οξέα και η χημική σύνθεσή τους είναι η ίδια όπως η χοληστερόλη. Οι φυτοστερόλες μπορούν να αντικαταστήσουν τη χοληστερόλη στο σώμα και να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Απαραίτητα λιπαρά οξέα: Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσια πηγή των απαραίτητων λιπαρών οξέων που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες για την υγεία, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρθρίτιδα και ο καρκίνος και προωθούν την υγιή και όμορφη επιδερμίδα, τη βελτίωση της δύναμης του εγκεφάλου και άλλα οφέλη για την υγεία.

Βιταμίνη Α: Η κολοκύθα είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α. Η τακτική κατανάλωσή της (σπόροι και σάρκα), μπορεί να προωθήσει την υγεία των ματιών και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα εντυπωσιακά.

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, βελτιώνει το ανοσοποιητικό και προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου. Η υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C στις κολοκύθες, προσφέρει επίσης προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου.

Μαγνήσιο: Τόσο η σάρκα, όσο και οι σπόροι της κολοκύθας, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο είναι σημαντικό για διάφορες βιολογικές λειτουργίες. Το μαγνήσιο είναι επίσης απαραίτητο για υγιή οστά και δόντια.

Κάλιο και ψευδάργυρος: Η κολοκύθα έχει επίσης κάλιο και ψευδάργυρο. Οι μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή, πλούσια σε κάλιο, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση των καρδιαγγειακών παθήσεων και της υπέρτασης. Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την οστική πυκνότητα, ιδιαίτερα για τα άτομα με κίνδυνο για οστεοπόρωση. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προωθεί την αναπαραγωγική υγεία.

Ίνες: Η σάρκα της κολοκύθας είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες και περιέχει άφθονες ποσότητες εξαιρετικά σημαντικών διαιτητικών ινών. Είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών, όπως η δυσκοιλιότητα, η δυσπεψία κλπ. Η υψηλή ποσότητα ινών βοηθά επίσης στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.




Οφέλη για την υγεία
Καρκίνος του προστάτη: Οι προστατευτικές ενώσεις που υπάρχουν στους σπόρους κολοκύθας και ονομάζονται φυτοστερόλες, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Συρρικνώνουν τον προστάτη και διεγείρουν την έκκριση χημικών ουσιών που προστατεύουν ενάντια στη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη (DHT). Τα υψηλά επίπεδα DHT, μπορεί να προκαλέσουν διεύρυνση των αδένων του προστάτη.

Αντιφλεγμονώδη δράση: Η Βήτα καροτίνη που βρίσκεται στους σπόρους και τη σάρκα της κολοκύθας, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η τακτική κατανάλωση κολοκύθας, μπορεί να προστατεύσει από φλεγμονή στις αρθρώσεις και αρθρίτιδα. Οι κολοκύθες παρέχουν άμεση ανακούφιση στη φλεγμονή, χωρίς τις επιβλαβείς παρενέργειες των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Καλή για την επιδερμίδα: Η υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, C και Ε καθώς και ο ψευδάργυρος στην κολοκύθα, την καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να έχουν ένα υγιές και λαμπερό δέρμα. Καταναλώστε ένα φλιτζάνι σπόρους κολοκύθας την ημέρα για την πρόληψη της εμφάνισης ρυτίδων και για να κρατάτε το δέρμα σας ενυδατωμένο.

Αποτρέπει το σχηματισμό πετρών στα νεφρά: Καταναλώστε 5 έως 10 γραμμάρια σπόρους κολοκύθας κάθε μέρα καθώς διεγείρουν τα νεφρά και εμποδίζουν τον σχηματισμό λίθων οξαλικού ασβεστίου.

Καταπολεμά την κατάθλιψη: Η σάρκα κολοκύθας περιέχει L-τρυπτοφάνη, μια χημική ένωση που προκαλεί συναισθήματα ευημερίας και ευτυχίας. Συμπεριλαμβάνοντας την κολοκύθα στην καθημερινή μας διατροφή, θα βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και θα αποτρέψουμε την κατάθλιψη.

ΠΗΓΗ: clickatlife.gr                    Διαβάστε περισσότερα »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου